Patrick Visser Junkart

Metaalkunstenaar Patrick Visser maakt objecten met materialen die andere mensen als rommel zien. Het afgedankte metaal zoals plaatijzer, betonijzer, nijptangen, scharen en kettingen verzamelt hij en geeft het een nieuw leven in zijn kunstwerken. Patrick Visser: “Ik begrijp dat ik met mijn metaalobjecten behoor tot de kunststroming JUNK ART. Dat vind ik gaaf, want hun filosofie is ook mijn filosofie. Schroot of rommel lijkt waardeloos, maar als je schroot bestempelt tot waardeloos dan ontken je haar kracht door creativiteit. Mijn passie is om dood, koud weggegooid metaal tot leven te brengen en energie te geven in objecten van dieren”.

Autodidactisch kunstenaar

Het bijzondere aan de objecten van Patrick is dat de dieren van metaal de energie uitstralen van echte dieren. Stuk voor stuk zijn het objecten met de typische expressieve uitstraling van het uitgebeelde dier met een verrassende rijkdom aan details. Patrick is een volledig autodidactisch kunstenaar. Alle technieken, die nodig zijn om de creaties te maken, heeft Patrick zichzelf aangeleerd. Dat hij daarbij regelmatig zijn handen brandde, hoort er bij, merkt hij laconiek op. Bijzonder is de werkwijze van Patrick. Hij maakt vooraf geen schetsen, maar vanuit zijn hoofd en een paar afbeeldingen van internet creëert hij zijn objecten. Het is dan ook opvallend dat de verhoudingen steeds weer goed kloppen. Patrick: “ Ik begin meestal met de ogen. Dat zijn bijvoorbeeld twee kogellagers. De ogen bepalen de maat van de kop. Vandaaruit ga ik aan de slag met het lichaam”. Patrick maakt uitsluitend wat hij zelf mooi vindt en dat zijn dieren. “Als ik bedenk wat ik mooi en ontroerend vind, dan kom ik al gauw uit bij een dier. Ik zoek plaatjes van boeiende dieren op internet, die print ik uit en hang ik op en dan ga ik aan de slag”.

Voor de metalen dieren is veel belangstelling

Patrick is geboren in 1980 en is na zijn eerste werkzame leven als hovenier vanaf 2015 actief als metaalkunstenaar. Voor zijn kleine en grote objecten is veel belangstelling. De grote objecten gorilla, olifant, leeuw en krokodil heeft de gemeente Harderwijk gekocht en geplaatst in de openbare ruimte. In de gemeente Apeldoorn staat een imposante tijger en op de terreinen van het Havenbedrijf Amsterdam staan een kangoeroe, stier, baviaan. Dan worden vele kleine en grote werken van Patrick geëxposeerd voor de verkoop bij galerie Beeldentuin Mariënheem Raalte. Bijzonder is eveneens dat de Hermitage in Amsterdam in haar tuin roulerend beelden van Patrick exposeert, zoals nu de hond en de muis.

Zijn ambitie

Met veel plezier is Patrick bijna iedere dag bezig met het maken van de levensrechte metalen dieren. In Nederland is hij stilaan een bekende kunstenaar en hij kan ook van zijn werk leven. Een liefhebber van zijn kunst uit Piëmont Italië heeft een 3 meter hoge haas gekocht en een liefhebber uit de Eifel Duitsland heeft een grote spin gekocht. Zijn ambitie is om verder in Europa en mogelijk in de wereld bekendheid te krijgen. U kunt genieten van de objecten van Patrick bij de Art and Luxury Fair 2024. Bovendien zijn objecten van Patrick te zien bij galerie Beeldentuin Mariënheem Raalte. Patrick kan ook in opdracht objecten realiseren.